U bent hier: Home > La Nouvelle Caledonie

La Nouvelle Caledonie, een stukje geschiedenis

Nieuw Caledonie ligt op zo'n 20.000 km. vanaf Amsterdam. Precies aan de andere kant van de wereld. Om op het eiland te komen heeft u een vlucht van ca. 11 uur naar Tokio of Osaka met KLM nodig en aansluitend nog een vlucht van 9 uur met Air Calin naar de hoofdstad Nouméa. Dat is wel ver weg horen wij u zeggen... dat klopt, maar Nieuw Caledonie is deze lange reis absoluut waard.

La Nouvelle Caledonie heeft een oppervlakte van ca. 19.000 km2 en bestaat uit het grote hoofdeiland Grande Terre en een aantal kleinere eilandjes die rondom het grote eiland liggen. De bekendste daarvan zijn de Loyalty Islands en Ile des Pins. De temperatuur is ca. 15-25 graden C tussen juni en september en in de zomer is dat 25 - 35 graden C van december t/m maart. Er wordt Frans gesproken en ook Engels. Daarnaast bestaan er nog ca. 28 andere talen van alle lokale stammen. De munteenheid is de CFP (of XPF), de Pacifische Franc. Voor een bedrag van CFP 1000,- krijg je ca. € 8,-.

Captain James Cook
Het was in 1774 James Cook die als eerste Europeaan het eiland ontdekte. De naam komt waarschijnlijk van zijn geboorteland Schotland. De Loyalty Eilanden Ouvéa, Lifou, Tiga en Maré die iets ten oosten van Grande Terre liggen, werden pas vanaf 1827 op de kaart gezet. Vanaf het begin van de 19e eeuw bleven walvisvaarders en andere avonturiers op het eiland hangen en mixten met de lokale bevolking. Vanaf 1840 kwamen daar de protestantse en katholieke predikanten bij die om het hardst streden om de eilanders te overtuigen van hun geloof. Vanaf 1853 werd het grote eiland Grande Terre van Nieuw Caledonie een kolonie van Frankrijk en de Loyalty Eilanden volgden in de periode 1864-1866. In 1853 werd het dus Frans bezit. Napoleon III annexeerde Nieuw-Caledonië in een poging om meer invloed te kunnen uitoefenen in de regio.

Boefjes en nikkel
Jarenlang wisten de Fransen niet echt wat ze met de eilanden moesten. Dus werd het ook gebruikt als gevangenis en werden Franse boeven naar het eiland verbannen. Toen er nikkel gevonden werd, de rijkdom kwam, de luchtvaart zich ontwikkelde en Nieuw Caledonie beter bereikbaar werd kwam het toetisme op gang. Vandaag de dag is Nieuw Caledonie een heerlijke, gevarieerde en bijzonder interessante vakantiebestemming. En daar moet je dan flink wat vlieguren voor over hebben inderdaad.

De Kanak

Al ruim 3500 jaar woonachtig op La Nouvelle Caledonie, voornamelijk op Grande Terre en de Loyalty Islands. Het eiland is op het moment dat de walvisvaarders en predikanten hierheen komen verdeeld in 15 'landjes' met elk een eigen taal en een eigen 'chief'. Vanaf die tijd volgt een samensmelting van menzen van diverse komaf en vandaag de dag is La Nouvelle Caledonie een mix van mensen uit diverse windrichtingen. Nieuw Caledonie is nu nog een 'Tom' ofwel een overzees gebiedsdeel van Frankrijk maar de weg naar de onafhankelijkheid lijkt ingeslagen en uiterlijk 2019 zouden er verkiezingen ingepland zijn.